Nieuws

Kolommen maken voorinvestering overbodig

Cobouw publiceerde in 2013 een artikel over onze studie naar de financiële voordelen van het gefaseerd bouwen van hoogbouwprojecten met behulp van innovatieve holle kolommen. Onze studie concludeert dat de immense voorinvesteringen die traditioneel nodig zijn voor de later te realiseren hoogbouw, hierdoor grotendeels vervallen.

Wanneer in de eerste fase van een hoogbouwproject holle kolommen worden gebruikt, kunnen de funderingspalen voor de hoogbouw in de tweede fase worden geslagen vanaf het eerder gerealiseerde bouwdeel.

Door de onder- en bovenbouw los van elkaar te bouwen kan ook de financiering worden losgekoppeld. Dat maakt de financiering van grote projecten eenvoudiger.

Een ontwikkelaar kan de locatie eerst aantrekkelijk maken met plintfuncties en daaraan later woningen of kantoorfuncties toevoegen.

De extra kosten van holle buizen in plaats van traditionele kolommen zijn een fractie van devoorinvestering in een complete fundering en stabiliteitsvoorzieningen.

De meerkosten van extra wapening in het dak voor het plaatsen van een 12 tons boorstelling liggen gemiddeld op 30 euro per vierkante meter.