De Coopvaert

NEW, ROTTERDAM, HOOGBOUW, WONINGBOUW

Locatie

Rotterdam

Omvang

26.000 m2

Opdrachtgever

Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten b.v.

Jaar

2006

De Coopvaert is een 100 m hoge multifunctionele toren in het centrum van Rotterdam met horeca, kantoren en appartementen. Het totale bruto vloeroppervlak is 26.000 m².
Tijdens de ontwerpfase waren de ambities van alle betrokkenen bijzonder hoog, met name wat betreft de grootte van de appartementen. Door marktontwikkelingen (afnemende vraag naar duurdere appartementen) zijn de plattegronden vereenvoudigd, met behoud van de uitstraling van het gebouw.
Zonneveld ingenieurs b.v. heeft verschillende constructievarianten (staal, beton, prefab beton) ontworpen en vergeleken. Optimalisatie en flexibiliteit in het casco hebben geleid tot het huidige ontwerp.

Show more

Vergelijkbare projecten

Merckt

Op de hoek van de Grote Markt aan de Oostzijde in het centrum van Groningen is het project Merckt gerealiseerd. Het pand biedt ruimte voor horeca en wonen. De specifieke vorm van het gebouw is ten aanzien van aardbeving bestendigheid bijzonder complex. Met een NLTH-analyse is onderzoek gedaan naar het gedrag van de hoofddraagconstructie bij aardbevingen, zie ook onze paper. Met name de onderste niveaus zijn erg gevoelig voor aardbevingen. Om het gebouw in zijn huidige verschijningsvorm aardbevingsbestendig te maken is ervoor gekozen om de appartementen constructief ‘los’ te maken van de onderste lagen. Hierdoor zijn de optredende krachten vanuit de appartementen sterk gereduceerd en opneembaar door de hoofddraagconstructie binnen het huidige ontwerp.

Ter illustratie hebben wij een filmpje gemaakt met een vergelijking van een aardbevingssimulatie van Merckt met en zonder Base Isolation. 
SAFETY, GRONINGEN, WINKELS, AARDBEVINGEN, WONINGBOUW